تکمیل پازل و به دست آوردن یک تصویر کامل در انتهای کار، لذت پیروزی و موفقیت را به ذهن ما القا میکند و به همین دلیل، پازل بهعنوان یکی از محبوبترین بازیهای فکری شناخته میشود. وقتی به پازل فکر میکنیم، معمولاً آن را بهعنوان یک سرگرمی و راهی برای گذراندن زمان و به دست آوردن حس آرامش به یاد میآوریم. حقیقت این است که پازلها علاوه بر اینکه برای مدتی ما را سرگرم میکنند، فواید بیشماری نیز برای سلامتی ما دارند. بنابراین، از این بازی فکری جذاب میتوان بهمنظور تقویت قدرت تفکر و مهارتهای ذهنی خود بهره گرفت و از این طریق، از نقص حافظه و محاسبه در سنین میانسالی و پیری مصون ماند. در ادامه با انواع پازل و مزایای آن آشنا خواهید شد.
تاریخچه بازیهای پازلی
اولین پازل در اروپا و به دست جان اسپیلسبری در سال 1767 اختراع شد و در مدت کوتاهی به محبوبیت بالایی دست پیدا کرد. درواقع نخستین پازلها از جنس چوب ساختهشدهاند. بر روی این چوبها، نقشهها حکاکی شده و با استفاده از ارهمویی به قطعات متعددی تقسیم میشدند. بهاینترتیب، پازلها بسیار گران بودند و جزو تفریح ثروتمندان شناخته میشدند. با افزایش محبوبیت پازل در میان مردم، تعداد آنها افزایش پیدا کرد و در بسیاری از مغازهها، پازل را برای فروش و کرایه میگذاشتند.
از آن زمان تاکنون شاهد تغییر و تحولات زیادی در ساختار، شکل و جنس پازل بودهایم. امروزه انواع مختلفی از پازلها در بازار وجود دارند که ممکن است کاغذی، مقوایی، چوبی، پلاستیکی یا ترکیبی از آنها باشند. پازلها بهمرورزمان از حالت دوبعدی خارجشده و انواع سهبعدی و چهاربعدی آنها نیز در اختیار مردم قرارگرفتهاند. بهاینترتیب، امروزه میبینیم که پازلها جذابیت و کارایی بیشتری برای به چالش کشیدن ذهن افراد افزایش پیداکردهاند. انواع متفاوتی از پازل متناسب با سنین مختلف وجود دارند که پازل را برای کودکان نوپا، نوجوانان و بزرگسالان به یک بازی محبوب تبدیل کردهاند.
انواع پازل کداماند؟
پازلها میتوانند ازنظر گروه سنی، درجه سختی، فرم، جنس، مدل و تعداد تکهها با یکدیگر متفاوت باشند. درجه سختی 9 و 10 برای بزرگسالان مناسب هستند و با کاهش درجه سختی، حل کردن آنها آسانتر میشود. ازنظر جنس، پازل شما میتواند چوبی، فلزی، کریستالی، فومی، مقوایی یا… باشد. تعداد تکههای پازل برای بزرگسالان معمولاً بالای 1000 در نظر گرفته میشود. این پازل ممکن است دوبعدی باشد و با قرار دادن بر روی یک سطح صاف به تکمیل آن بپردازید و یا 3 بعدی باشند و برای مثال بتوانید با استفاده از آن یک بنا مانند برج یا پل بسازید. امروزه انواع 4 بعدی را نیز میتوانید تهیهکرده و خود را به چالش لذتبخشتری دعوت کنید. انواع پازل شامل موارد زیر هستند:
-
پازل مکانیکی
پازلهای مکانیکی شامل قطعاتی با شمارهگذاری هستند که با توجه به شماره قطعات، حل کردن آنها تسهیل پیدا میکند.
-
پازل گرهای
در این پازل از قطعات فلزی و طناب استفادهشده است و خلاقیت، قدرت حل مسئله، قدرت تفکر و هوش افراد را بهطور چشمگیری تقویت میکند.
-
پازل مکعبی
پازلهای مکعبی شامل مکعبهایی هستند که بر روی هر سطح آنها، یکتکه کوچک از یک تصویر بزرگ مشاهده میشود. شکل تکمیلشده پازل با قرار گرفتن چندین مکعب در کنار یکدیگر به دست میآید. هر مکعب دارای 6 سطح است که هر یک از سطوح آن، تکهای از یک تصویر متفاوت را در خود جایداده است. بنابراین، پازلهای مکعبی، امکان حل 6 پازل و تکمیل 6 تصویر متفاوت را در اختیار شما قرار میدهند.
-
پازل جیگاسو
پازل درهمآمیخته یا جیگاسو شامل قطعاتی در هم و بههمریخته است که با در کنار هم قرار دادن آنها، تصویر نهایی به دست میآید.
-
پازل حرکات متوالی
قطعات در این پازل کنار یکدیگر قرار دارند و تنها با جابهجا کردن آنها در چهارچوب پازل میتوان به تصویر نهایی دست پیدا کرد. پازلهای حرکات متوالی معمولاً برای بزرگسالان مناسبتر هستند و کودکان بهسختی میتوانند موفق به حل آنها شوند.
مزایای بازی با پازل برای بزرگسالان
مدتها است که محققان بهطور مستمر در تلاش برای اثبات مزایای حل پازلهای سرگرمکننده، بهویژه برای ذهن انسان هستند. نتایج این تلاشها باعث شدهاند که اکثریت دانشمندان بر روی این واقعیت که پازلها و معماها بهطور قابلتوجهی فرایند فکری انسان را بهبود میبخشند توافق داشته باشند. اگرچه پازلها بیش از یک مزیت روانشناختی را ایجاد میکنند؛ اما تقریباً همه مزایای دیگر مانند افزایش بهرهوری کاری، درنتیجه یک یا ترکیبی از چندین مزیت ذهنی هستند. این مزایا شامل موارد زیر هستند:
-
تقویت حافظه
تکمیل پازل، ارتباطات موجود بین سلولهای مغزی انسان را تقویت میکند و باعث ایجاد سلولهای جدید میشود. این تأثیرات سرعت و روند تفکر ما را بهطور قابلتوجهی بهبود میبخشند. این واقعیت تأییدشده است که پازلها برای هر سنی مفید هستند. درحالیکه جوانان دارای ذهن بسیار انعطافپذیری هستند، بزرگسالان و سالمندان در برابر مشکلات حافظه آسیبپذیرتر هستند. پازلها میتوانند برای تقویت حافظه این طیف گسترده سنی مناسب باشند. این تأثیرات تقویتکننده، حافظه کوتاهمدت را نیز شامل میشوند.
-
ورزش ذهنی
انجام پازل را میتوان یک تمرین برای مغز دانست؛ زیرا هر دو نیمکره چپ و راست در این بازی تمرین داده میشوند. نیمکره راست مسئول خلاقیت، احساسات و تفکر شهودی است و سمت چپ، طرف منطقی، عینی و روشمند مغز است. هنگامیکه شما یک پازل را تکمیل میکنید، هردو طرف باید با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و کار کنند تا عملکرد شناختی را افزایش دهند. لوب اکسیپیتال ناحیهای است که در این فرایند فعال میشود و بخشهای رنگها و اشکال مغز را به هم متصل میکند. تمرین ذهن به جلوگیری از افت شناختی و تضعیف حافظه نیز کمک میکند.
-
استدلال بصری-فضایی بهتر
برای تکمیل یک پازل، قطعات مختلف را میبینیم و باید آنها را در یک تصویر بزرگتر قرار دهیم. انجام منظم این تمرین به ما کمک میکند استدلال فضایی خود را بهبود ببخشیم.
-
توجه بیشتر به جزئیات
هنگام حل یک پازل (بهویژه اگر قطعات بسیار شبیه به یکدیگر باشند)، توجه به جزئیات بسیار مهم است. شما برای این بازی باید چشمان خود را تمرین دهید تا تفاوتهای کوچک در رنگها یا اشکال را پیدا کنند. توانایی ثبت جزئیات کوچک میتواند در همه جنبههای زندگی، بهویژه در محل کار به ما کمک کند. زمانی که دقیقتر باشیم، کیفیت کار ما نیز بهبود پیدا میکند.
-
افزایش ضریب هوشی
محققان دانشگاه میشیگان دریافتهاند که صرف 25 دقیقه زمان در روز برای حل مسائل معما و پازلها میتواند ضریب هوشی شما را 4 امتیاز افزایش دهد. بنابراین، اگر میخواهید ضریب هوشی بالاتری داشته باشید میتوانید از این ترفند راحت و لذتبخش بهره بگیرید.
-
بهبود توانایی حل مسئله
برای حل یک پازل و تکمیل آن، از راههای مختلفی استفاده میکنید. این بازی پر از آزمونوخطا است و باید قطعات مختلفی را جابهجا کنید تا بتوانید قطعه موردنظر را در جای مناسب قرار دهید. شما با استفاده از این بازی همچنین ارزش تدوین نظریهها، آزمایش فرضیهها و تغییر دیدگاههای خود را هنگامیکه چیزی مطابق با برنامه پیش نروند، یاد میگیرید. این مهارت را میتوان به کار منتقل کرد و باعث میشود در حل مسئله نوآورتر باشید و تفکر انتقادی و مهارت سازگاری بهتری پیدا کنید.
-
افزایش بهرهوری
وقتی شادتر باشید، استرس کمتری دارید و تمرکز برای شما راحتتر میشود. وقتی تمرکز شما بهبود مییابد، بهرهوری شما سر به فلک میکشد. اگر برای متمرکز ماندن بر روی درس یا کار خود مشکل درید، یک استراحت کوتاه و حل بخشی از یک پازل میتواند به تنظیم مجدد مغز شما و بهبود امور کمک کند. امروزه بسیاری از ادارهها و شرکتهای دنیا در اتاق استراحت پازلهایی قرار دادهاند. این امر به کارکنان کمک میکند تا چند دقیقه از کار جدا شوند و با ذهنی آمادهتر به کار خود بازگردند.
-
همکاری بهتر و کار گروهی
یکی از دلایل استفاده از پازلها در محل کار، تقویت مهارت همکاری و روحیه تیمی کارکنان است. محققان دریافتهاند زمانی که کارکنان بتوانند در فضای کار باهم تعامل کنند، توانایی همکاری و کار گروهی آنها بهبود پیدا میکند.
-
روحیه بهتر
یکی از بزرگترین و مهمترین تأثیرات حل یک پازل، افزایش تولید هورمون دوپامین در مغز است. این انتقالدهنده عصبی مسئول تنظیم خلقوخو و خوشبینی است. همچنین بر یادگیری، حافظه، تمرکز و انگیزه تأثیر میگذارد. دوپامین هر بار که یک پازل را تکمیل میکنید و هر بار که یک قطعه را در جای مناسب قرار میدهید، آزاد میشود. این ما را ترغیب میکند که به این کار ادامه دهیم و خودمان را به چالش بکشیم. درنهایت، این حس اعتمادبهنفس است که در پایان بازی برای ما باقی میماند.
-
کاهش سطح استرس
پازل این قدرت را دارد که علاوه بر به چالش کشیدن ما، به آرامش ما نیز کمک کند. هنگام حل کردن پازل، مغز ما از حالت بیدار به حالتی مشابه زمانی که در خواب هستیم میرود. این حالت موجب بهبود روحیه ما میشود، استرس را از بین میبرد، اعتمادبهنفس ما را افزایش میدهد، فشارخون و ضربان قلب ما را کاهش میدهد و به ما توانایی ایجاد ارتباطات عمیقتر میبخشد.
سخن پایانی
جالب است بدانید فعال نگهداشتن مغز میتواند علائم زوال عقل و بیماری آلزایمر را به تأخیر بیندازد. مطالعات پزشکی نشان دادهاند که فعال نگهداشتن ذهن با استفاده از معماها، پازلها و سایر فعالیتهای حل مسئله میتواند میزان آسیب سلولهای مغزی را که در بیماران آلزایمر رخ میدهد را کاهش دهد. همچنین از رشد سلولهای عصبی جدید پشتیبانی کرده و ارتباطات بین آنها را تقویت میکند.
- mansour
- مرداد 10, 1400
- 126 بازدید